Friday, August 6, 2010

Beszelgetes

Tegnap a munkahelyemen megvolt a nyolchetes elbeszelgetesunk az egyik "kisfonokkel". Igaz, hogy kb. tiz hete vagyok ott, de csak most tudtunk egyeztetni. Minden "ujoncnak" van egy hivatalos ertekelese az elso, masodik es harmadik honap utan. Ez ugy zajlik, hogy figyeled es ertekeled a teljesitmenyedet egy teszt alapjan, hogy miben vagy jo, miben vagy kevesbe jo, es a "kisfonok" is figyel es ertekel teged. Szaglaszik utanad, kikerdezi a kollegakat, akikkel egyutt dolgoztal, hogy hogyan vegzed a radbizott munkat, milyen munkaero vagy stb. Ez teljesen ertheto dolog, hiszen mielott veglegesitenek (harom honap utan), szeretnek tudni, hogy egyaltalan erdemes-e beelvagni.
Amikor kezdtem ezt a munkat, nem gondoltam volna, hogy ilyen professzionalis. Nem gondoltam volna, hogy rengeteg energiat fognak belenkfektetni. Allandoan tanitanak minket, folyamtosak a treningek, amiket kulsos eloadok tartanak. Ezek a treningek kotelezoek minden egyes dolgozonak, meg az irodai vagy konhyai alkalmazottaknak is, fuggetlen attol, hany eve dolgoznak a cegnel. Az apoloknak (caregiver) kotelezo a gyogyszer kompetencia teszt. Ehhez kapunk egy konyvet, amit el kell olvasnunk es az alapjan ki kell toltenunk a tesztet. Ha az sikeres, akkor jon a gyakorlati resze a dolognak. Minden folyoson ket fix apolo van (es vannak ugynevezett runner-ek es floater-ek, azaz szo szerint futok es lebegok:)). A folyoso osszes lakoja aznap az oda beosztott apolokra van bizva. Nekik kell beadni a gyogyszereket, ellenorizni az adott betegek vernyomasat, vercukorszintjet, beadni a szukseges inzulint (ahhoz mindig kell egy tanu is), a sebeket atkotozni (amik az esesekbol adodnak), ha valaki oxigenre van kapcsolva, arra figyelni, hogy tuti rajta legyen, irni kell a szekletet, ki mikor mekkorat produkalt. Ha harom napig nincs valakinek szeklete, azt jelenteni kell a regisztralt novernek. Tovabba jelenteni kell minden olyan dolgot, ami elter a megszokottol. Peldaul, ha valakinek a viselkedeseben valtozas all be, valaki elesett, valakinek nem jo az etvagya, ha valakinek tul magas vagy alacsony a vernyomasa, nem jo a vercukra, agyverzes vagy szivgorcs gyanus, ha osszeveszett a masik beteggel stb. ezt mind legalisan jegyezni kell, mert ha barmi baj van, te ezzel tudod magad vedeni. Pl. valaki korhazba kerul, mert napokig nagyon magas volt a vernyomasa. Amennyiben az apolok ezt tudattak a regisztral noverrel es ezt jegyeztek is a beteg profiljaba, akkor ok vedve vannak. Ha ezt elmulasztottak, akkor bajba kerulhetnek. Ez a legalis bejegyzes ugy tortenik, hogy a szamitogepen van egy programunk, ahol minden egyes betegnek van egy profilja es a profiljan belul lehet irogatni ezt-azt. Minden egyes szemelyzetnek van egy jelszava es felhasznalo neve (ami a sajat neve), amivel be tud lepni a beteg profiljahoz es igy a mindenki a sajat neve alatt irogat. Mindig annak a tudataban kell irnunk, hogy ez egy teljesen legalis dokumentum, amit barmikor barki ellenorizhet (sot kell is) es evekre visszamenoleg barmikor elovehetnek minket. A jelszavad soha nem adhatod ki, mert visszaeles lehet belole.

Amikor ezeket ramzuditottak ez elso heten, kicsit megingtam. Nagyon soknak tunt elso nekifutasra. Ami tovabb neheziti a dolgot szamomra, hogy a nyolc oras muszak alatt csak angolul lehet beszelnem (mert a magyarral nem mennek sokra). Na jo, a muszak vegen mar magyarul sohajtozok.:)
Mostanra mar kezdek belerazodni, elsajatitottam a munkakorom, kezdem megismerni a kollegaim, nagyjabol tudom, hogy kik a "csapatjatekosok" es kik azok, akikre nem lehet szamitani. Szerencsere, ebbol kevesebb van, de van.
Amikor az irasnal elakadok, akkor megkerem a kolleganom, hogy nezze mar at, mit es hol kell javitani a szovegben. Nem dokumentalhatunk olyat, hogy XY befosott vagy "bedugult" a kakija, vagy egesz nap hulyesegeket beszelt, hanem azt kell irni, hogy laza volt a belmozgasa, vagy epp szekrekedese volt, vagy szokatlanul viselkedett.
A nyelvtanfolyamok nem ezeke a szavakra vannak kihegyezve, de a munka soran az ember ezeket felszedegeti.
A lenyeg, hogy jol sikerult a beszelgetes, megvannak velem elegedve, megdicsertek. Tudod, hogy fontos a munkad, fontos tagja vagy a csapatnak es szamitanak rad.
Ami orok nemtetszo dolog lesz, hogy a delelottos muszaknal reggel ot orakkor kell kelnem, majd kell husz perc, amig a szemem is kinyilik. Utana nekiallok osszekaparni magam.
Ami mindig tetszeni fog, hogy van egy kis ebedlonk, ahol van ingyen kave es tea (korlatlanul).:)

Ma a Brenda elhagyta mobiljat. Errol fogalmam sem volt, csak amikor felhivtam ot, egy ferfi vette fel. Igencsak meglepodtem. Szerencsenk volt a becsuletes megtalaloval, mert egyre kevesebben vannak sajnos (Adamnak itt a kezebol akartak ellopni a telefonjat, ami nagyon gaz). Egy idos bacsi talalta meg, aki beadta a szemben levo hazba, ahol Bendi osztalytarsa lakik.
Uj-zelandon a fenykepezogepunket hagytam ott a jatszoteren. Meg aznap kitettuk a papirt a telefonszamunkkal, hogy legyenek kedvesek hivni, akik megtalaltak. Ket napig jartunk ki ellenorizni, ott van-e meg a papirkank. Harmadik nap kicsereltuk a papirt, hogy 100 dollart adunk a becsuletes megtalalonak. Masnap hoztak, hogy: "Jaj, csak most lattuk a hirdetest! Bla-bla..."

A szamlalonk nagyon porog, pedig csak most vettuk a jegyeket es mar ot nap le is ugrott. Kell vennunk egy merleget, amivel a csomagokat le tudjuk majd merni. Sok cuccot hazaviszunk, amit itt nem hasznalunk, de majd kesobb jo lehet meg. Emirates-nel 30 kilo a sulyhatar, igy meg tudjuk pupozni a borondoket.:)

0 comments:

Post a Comment