Sunday, February 7, 2010

Sulirol

Ma eljutottam az iskolaba es csinaltam par fotot Bendi osztalytermerol. A kepek ala irtam, hogy mi micsoda. Ez a suli a 10-es skalan 9-es osztalyzatot kapott. Az osztalyzas nem a szulok velemenye alapjan tortenik.:) Valtottam par szot a tanito nenivel, hogy megis hogy van az en Gezenguzom. Het gyerek van az osztalyban, abbol negy nem beszel angolul, ugyhogy eleg csendes az osztaly.:)
Itt az iskolak tobbsege nem emeletes. Legalabbis en meg nem lattam olyat, de attol meg barmi lehet. Szoval tobb egyszintes epulet van az iskola teruleten. Egy epuletben altalaban negy osztalyterem van. Az tantermeknek van egy kijarat az udvarra es van egy kijarata az eloterbe. Az eloterben vannak a cuccok, amik a tanitashoz szuksegesek. Ott tarolnak ezt-azt, hogy ne a tanteremben kelljen. Itt van egy mosogato pult is, ahol a gyerekek a festes utan elmossak a cuccaikat es magukat.:) A tanteremben nincs mosdo. Az osztalytermek elott van egy cipotarolo, ahol a cipok vannak. A tanitasi ido alatt mezitlab vannak a gyerekek (az enyemek a tanitasi ido utan is). Ebben a suliban minden tanteremben padloszonyeg szeru van. Nem olyan puha, bolyhos, de szonyeg. Minden epulethez van egy kulon lany es fiu wc. Az epuletek kozott van egy-egy jatszoter. Egyik a nagyoknak, a masik a kicsiknek. A nagyok nem johetnek at a kicsik terfelere es a kicsik sem mehetnek at a nagyokera. Van egy recepcio resz, ahol a hivatalos dolgokat lehet intezni. Az egy kulonallo epulet es benne van a tanari szoba es az igazgatoi iroda is.
Aztan van egy foepulet, ahol zajlanak az esemenyek. Kulonbozo eloadasok, fellepesek, unneplesek. Van orvosi szoba, ahol az asztmasoknak vannak eszkozok es van fogorvosi szoba is. Ide az iskola gyerekei jarnak szuresre es ha a szulo keri, ellatjak a gyereket. Az ellatas ingyenes, de azt nem tudom, hany eves korig, de az altalanos iskolasoknak nem kell fizetni a tomesert illetve huzasert. A fogszabalyzas iszonyatos aron van. Mi anno 10.000 dollaros ajanlatot kaptunk egy beragasztott keszulekre. A szomszed kisfiu a kiveheto keszuleke "csak" 5000 dollar.:)
Emlekszem, otthon amikor mentem a gyerekekert suliba, iszonyatos porges volt az epuletben, a lepcson majd lesodortak a labamrol napi szinten. Itt ez nincs. Itt elegge szetszorodnak a kolkok.
Az osztalyok sem nagy letszamuak. A kicsiknel keves a gyerek, a nagyoknal azert tobb, de nem 30-as a letszam. Regina Jazminjanak tetszene.:)
Ez az altalanos iskolakra jellemzo. A kozepiskolak kicsit mas elosztasuak, de azok is tobb epuletbol allnak. Ott is van recepcio, foepulet, jatszoter.

0 comments:

Post a Comment