Friday, January 15, 2010

Piacoztunk

Ma elmentunk a paicra, mert rankjott a piacozhatnek. Tulajdonkeppen gyumolcsert mentunk, mert a zoldsegesek kinalatatol nem estunk eddig hasra. Itt nalunk ez a piac eleg nagy. Zomeben maori arusok vannak es a vevokor is beloluk all. Nem is piacos a hangulata, hanem inkabb vasaros. Van zoldseg/gyumolcs, jatek, ruha, ekszeres, edesseges, hasznalt konyves, kutyus es kajaarus is. A kaja arus olyan, mint otthon a Laci Pecsenye, csak itt mas jellegu. Nem probaltuk, az ilyen dolgokra nem vagyok nyitott itt. Volt egy srac, aki a kalapja folott enekelt. Csodalom, hogy nem dobtak neki annyit az elso dalnal, hogy hazamenjen. Bar Pali szerint nem volt veszes (bar o az en eneklesemhez viszonyitott:)). Volt a piac kozepen egy "szinpad", ahol a helyi "tehetsegek" leptek fel komplett zenekarkent.
Szoval gyumolcsot vettunk, mert a zoldsegesekben a felig erett, savanyu, ko kemeny gyumolcsoket aruljak. Legyen az oszibarack, nektarin, sargabarack vagy szilva. Persze buszken odairjak, hogy pl. NZ Plum vagy NZ Peach stb. A varos osszes zoldsegeseben ez a helyzet. Eretlen a gyumolcs. Ez nem uj, mert amiota itt vagyunk, ezt esszuk. Az alma es a banan az, amit az ember felismer, ha csukott szemmel eszi (meg a citrom:)). A szolo edes, de nem szolo izu. Persze, a Zala es a Csaba Gyongye utan nem is lesz semmi szoloizu.:) Az eper akkora, mint egy oszibarack (negyfele vagom , amikor esszuk), de nem az az igazi eper izu. Sok gyumolcsnek van egy vizes mellek ize. Ezt igazabol nem tudom, minek koszonhetik. Igaz, eso van boven a nyar kivetelevel (a nyar kb. 3-4 honap). Itt nem kell az oszibarackot a csap felett enni es nem foga konyokodig folyni a leve. A piaci kinalat kicsitt jobb a zoldsegesnel. A szilva jo volt, a barack edes, de nem aromas es ko kemeny, a sargabarack nagyon apro, az eddigi helyi tapasztalatainkhoz nagyon finom, de lakvart nem fozok belole.
A zoldsegek azok jok meg a zoldsegesnel is. Kiveve a paradicsom, ami szegeny fako es izetlen. Ha esetleg eretten kerul a boltba, akkor sem az az igazi paradicsom piros es az ize meg nem jo (hogy fnom legyek es noies). Itt nem esszuk ugy, mint az almat. A masik a kukorica. Most van szezonja. Tavaly azt hittem, hogy amit vettunk, azt takarmanyozasra szantak (kusza sorok, nagyon sarga es nem zsenge nagyobb szemek) csak veletlenul kerulhetett a zoldseges pultra. De sajna ugy tunik, hogy nem igy van. Itt ez a kukorica. Ugyhogy nem sokat "kukoricazunk". A mirelitt es elore vakumozott zacskos kukorica sokkal szebb, de azert ugye az ember legalabb szezonban enne friss kukoricat. Na persze ez a mi velemenyunk. Biztos van, akinek az itteni pl. paradicsom a legfinomabb (szegeny nem tudom, elotte mit ehetett), de ugye izlesek es pofonok.

0 comments:

Post a Comment