Sunday, February 6, 2011

Oltasok megegyszer

Egyszer valamikor meg az elejen szoba jott ez a tema. Ma pakolasztam az iratok/papirok kozott es a kezembe akadtak az oltasi konyvek. Mikor ideerkeztunk (10 honapja), tobben mondtak, hogy be kell oltatni a gyerekeket, mert kulonben nem jar majd adokedvezmeny. Ez nem igaz. (egyedul Alexandratol kaptam hiteles infot).
Az "allamtol" kaptunk egy levelet megerkezesunk utan, hogy ezek es ezek az ajanlott oltasok itt QLD-ben es ennyi es ennyi idos korban szoktak ezeket beadni. Tovabba kernek minket, hogy kuldjuk el nekik a gyerek oltasi bizonyitvanyat, mert szeretnek tudni, hogy eddig milyen oltasokat kapott meg. Ez a level csak a legkisebb gyerekre vonatkozott, a nagyokkal mar nem is foglalkoztak. Bendeguz ket es fel eves volt, amikor eljottunk otthonrol, igy csak par kotelezo oltast kapott meg ("nemkotelezobol" mint pl. baranyhimlo, agyhartya elleni egyet sem). Lefenymasoltam az oltasi konyvet es visszakuldtuk egy level kisereteben, hogy ezeket es ezeket az oltasokat kapta meg a gyerek es nem all szandekunkban tovabbi oltasokat beadatni. Azota nem jott semmifele "fenyegeto level" (ennyi ido elteletevel mar valoszinu nem is fog).
Nem tudom, irtam-e mar, de itt az iskolakban meg az oltasi konyvet sem kertek el egyik gyerektol sem (Bendeguztol kertek utoljara Uj-Zelandon az ovodaban).
Azt, hogy a High School-ban mikor es milyen oltasok varhatoak, azt nem tudom. Nyolcadikban es kilencedikben nem ajanlottak fel egyet sem a fiuknak.

A masik varosi legenda, hogy bolti tejtermeket es ultetni valo magokat nem lehet behozni.
A boltban vasarolt magokat beengedik, ha ra van irva a nevuk latinul. Amikor a "vamos" csavonak mutattuk a borondot, hogy nezze at, akkor a magoknal probalkozott es azt mondta, hogy azokat nem lehet behozni. Miutan kiderult, hogy utanaolvastunk a dolgoknak, igy megis be lehetett hozni. Kicsit macera nekik, mert minden magot egyenkent ellenoriznek a szamitogepen es a mi esetunkben ez nekik zacskonkent ot percet vett igenybe. Mivel volt nalunk par zacsko (fokent TV paprika), igy neki gyorsabb es egyszerubb, ha azt mondja, hogy nem lehet behozni oket es kuka.
Tejet azert hoztunk Szingapurbol, mert ejfel utan ert be a gepunk (plusz kb. egy ora mire a borondoket osszeszedjuk es atnezik) es nem szerettunk volna ebredes utan azonal boltba menni, igy azt gondoltuk, hogy reggel a pillanatnyi ehseget majd egy kakaoval es anyum fele hazi sutivel el tudjuk verni (jol gondoltuk) a masik ok meg az volt, hogy Szingapurban a tv-bol az derult ki, hogy Brisbane-t elontotte a viz, az aruhazakban uresek a polcok (persze, Brisbane-t nem ontotte el a viz, hanem egy reszet erintette az aradas), ezert ugy voltunk vele, hogy legalabb tejunk legyen a suti melle, amivel par napig kihuzzuk, ha tenyleg akkora a baj (meg jo, hogy nem fordultunk vissza szinagpurbol.:)) Bendeguz nagyon szereti a kakaot, igy nalunk az alapfelszereles, akarmikor, akarhova es akarmivel megyunk (persze, itt hosszabb utazasra gondolok).
A mai napig ugy ebreszt fel reggel, hogy: " Anya, kaphatok kakajot?" Karacsonyra tehenet veszunk.

2 comments:

Jakab Timi said...

Szia!

Szerintem ez változó meg iskola függő. Nekem most kezdték az ikrek a Prepet és tőlünk kérték a beíratkozáshoz. A Francinál is kérték ő most 2. Amikor mi kijöttünk esedékes volt 2 oltás amit otthon nem kaptak meg mi azt beadattuk nekik.
Üdv.:Timi

agica said...

Szia

Az oltasi konyv biztos iskolafuggo, bar nekunk itt negybol egyben sem kertek. A munkahelyemen viszont kertek tolem, de nem volt benne az, amire kivancsiak voltak. Nem kellett beadatnom. Azt hiszem a hepatitisz lett volna az.
Nekunk is lett volna jopar esedekes oltas Bendinek, de mi kihagytuk. Csodalkoztam is, hogy ennyi a kulonbseg ebben a korban. Bar lehet csak azert, mert ezek nem kotelezo, csak adhato oltasok.

Post a Comment