Thursday, February 17, 2011

Megint hetvege

Nagyon megy az ido.
A fiuk kozepiskolajaba tegnapelott jott egy magyar gyerkoc. Amiota uton vagyunk (2007.08), azota erre meg nem volt pelda, pedig jartunk par iskolaba (pontosan kilencbe, ki ide, ki oda, ki amoda). Amikor beirattak a fiut, akkor az egyik tanar odavitte a mi fiainkat, hogy bemutasa oket egymasnak, mint magyart a magyarnak. Azota a fiuk ha talalkoznak a suliban, valtanak par szot. Itt tarunk most.

Szeretjuk ezt az iskolat. Nagyon "multikulti" (szerencsere), olyan mint az uj-zelandi iskolaink voltak (az osztalykepet a Benetton is megirigyelne).
Azert jar ide mindenfele nemzet gyermeke, mert nalunk a kornyeken ez az egy kozepiskola van, aminek van specialis nyelvi osztalya (ESL Unit English Secound Language osztaly/terem/reszleg/akarmi). Itt az angol elsajatitasa a cel es ha az megvan, akkor a gyerkoc atmehet barmelyik kozepiskolaba (pl. ami kozelebb van az otthonahoz vagy a szulo munkahelyehez), de persze maradhat itt is, ha szeretne, de akkor mar nem kell a nyelvi osztalyba jarnia, hanem atteszik a normal kozepiskolai reszlegre. Szoval a frissen erkezok, akik nem angol nyelvetruletrol erkeznek, azok altalaban ilyen kozepiskolakban kotnek ki, mert a gyermek hamarabb elsajatitja az angolt. Persze, nem kotelezo, gyereke valogatja. Az altalanos iskola mas, ott nem fektetnek ekkora hangsulyt a nyelv elsajatitasara, de termeszetesen ott is foglalkoznak veluk.

Bendi otthon egy honap utan atallt a magyar nyelvre es itt Brisbane-ben is eleg szepen hasznalja. Most, hogy elkezdodott az iskola (kb. harom hete), azert elofordul, hogy egyutt hasznalja a ket nyelvet. Tegnap mondtam neki, hogy siessen mert indulnunk kell. Erre O valaszolt, hogy: "Jo, but first megyek kakilni".
Amikor megdicserem, hogy milyen szepen beszel angolul, akkor azt mondja, hogy o "ausztralian-ul" beszel.:)

Az autonkra meg tavaly ragasztottunk egy Magyarorszag autos matricat. Nemregiben harom heteig a barataink haza elott hagytuk az autot (Coorparoo-ban) es valaki leszedte a matricat (biztos nagyon zavarta szerencsetlent). De ha rozsaszin oldalarol nezem a dolgokat, akkor tuti a szel fujta le (az ontapados matricat, amit levakarni is nehez).

0 comments:

Post a Comment