Tuesday, July 27, 2010

Lakasvasarlas hitelre

Igazabol, mivel mi rovidtavu letelepedok vagyunk, nekunk nem eri meg itt hazat venni.
Erdekesseg keppen leirom, mivel kene szamolnunk (ha a fejunkre esnenk). Ha mondjuk 400.000 AUD-t szeretnenk felvenni, hogy vegyunk egy kozepkategorias hazat egy kozepkategorias helyen (nem tengerparti luxusovezetre gondolok) harminc ev futamidore 7.38%-os rataval, akkor 20%-ot kellene elore befizetnunk es harminc even at havonta (durvan) 2759 AUD-t kellene torlesztenunk.
Azaz, mire kozel a hetvenedik evunket taposnank, kifizetnenk a banknak 993.240 AUD-t (200 millio Ft!!!) es lenne egy harminc eves fahazunk. Ez ugye lehetetlen nekunk, mert az itteni nyugdijbol sem tudnank ezt finanszirozni. Amennyiben hitel nelkul szeretnenk hazat venni, akkor arra nem lenne lehetosegunk.:)
Ez a kihagyhatatlan lehetosegunk a Commonwealth Banknal lenne.

4 comments:

Anonymous said...

Ez sajna otthon sincs másként! :) Ide meg legalább lehet tervezni. Annak aki jól keres ez abszolut teljesithető szerintem, főleg ha ketten keresnek és nem negyven évesek. Otthon se az tud lakáshitelt (50 milliós középkategóriás újházra) felvenni aki minimálbéren él és már benne van a korban, plusz x gyerek. Az veszi az olcsó kutyaól panellakásokat, ha addig nem vett valamit, persze azt is irreális összegért. Igaz otthon a nagy átlag is csak panellakásra tellik, nem hogy házra. Itt ha valaki fiatal és vannak komoly tervei, az minden gond nélkül tud venni házat. A bank meg úgy számol ahogy otthon is.
üdv.zafi

agica said...

Ez a lenyeg, hogy itt sincs maskepp, mint otthon.:)
Aki fiatal... Aki meg 30 vagy 40 folott van? Sok bevandorlo ebben a korban erkezik es nem husz evesen. Itt AU-ban a kutyaol panelek is 350.000 dollarert mennek jobb helyen. Mi mernoki fizuval ket kereset mellett nem mernenk belevagni a lakashitelbe ugy, hogy az allam szep penzzel tamogatja a gyerekeket. 30 ev futamidore mar most el kene kezdeniuk a gyerekeimnek torleszteni, hogy meg nyugdij elott lejarjon a hiteluk.:)
Otthon 15 ev alatt siman lezongoraztunk egy ingatlant. Hat itt nem menne.

Virág said...

Ágica!

Teljesen megértem az érvelésed. Csak azon kezdtem el gondolkodni, hogy egy kétkeresős család esetén lehet, hogy mégiscsak érdemes elgondolkodni a dolgon. Miért is? Azért, mert most is kell laknotok valahol, amit béreltek nem tudom mennyiért, de mások blogjai alapján kb. havi 1.500 dollárért. Ezzel szemben havi 2.759 dollárért pedig a sajátodat törlesztenéd. Tehát "mindössze" 1.259 dollár a különbség. Ennyivel kellene többet fizetni egy sajátért. Ha béreltek 30 évig, akkor 30 év múlva se lesz saját házatok, ha pedig belementek egy ilyen hitelbe, akkor lenne rá esély. No persze a futamidőt szerintem célszerű lenne a nyögdíj korhatárig igazítani, hogy ne kelljen a nyögdíjból erre még költeni. Tudom mondhatod, hogy a 20 % induló részletről még nem beszéltem. Ez így igaz. Erre egy olyat gondoltam, hogy egyikőtök fizetését kb. 2-3 évig csak az induló 20 %-ra félretenni, és abból meglehetne. A másik fizetésből meg élni, és kihúzni addig azt a 2-3 évet. Ha összejött az induló 20 %-ra a pénz, akkor az a fizetés meg felszabadulna onnan, és mehetne a havi törlesztő részletekre. Ez csak egy gondolatsor. Lehet, hogy nem is helyes innen Magyarországról nézve. Nem tudom.

agica said...

Mi csak par evre vagyunk itt, ugyhogy nekunk nem eri meg. Aki hosszabb tavon marad itt es van boven onero a zsebeben, akkor annak konnyebb, mert tudja roviditeni a futamidot. Mi most 320 AUD-t fizetunk a rentre, ha hitelunk lenne, heti 700 AUD-t fizetnenk a torlesztesre (30 evig) es a nyugdijkorhatalon is tullonenk.:) Sokan eleve ugy indulnak, hogy az otthoni panel arabol veszik a repjegyet, fizetik az ugynokot es az egyeb koltsegeket. Azaz nem marad onero. Eloszor azt ossze kell gyujteni, ami itt sem konnyu az atlagfizubol, foleg ha gyerekek vannak es rent-et is kell fizetni.
Ha eladnank a lakasunkat, akkor abbol ki tudnank fizetni a 20% onerot es onnantol heti 700 dollart fizetnenk (halalunkig:))), ami szerintem nagy teher. Egy 40 oras noi atlag fizetes erre teljesen ramenne, igy a masik fel atlagfizetesbol kellene elnie az adott csaladnak hosszu evekig "egyik naprol a masikra". Persze, nem lehetetlen, csak engem remiszt a futamido hossza.

Post a Comment