Wednesday, March 17, 2010

Francia (k)remes

Gabi atkuldte a Francia kremes receptet. Azert nem jott hamarabb, mert nem voltak otthon.

50 dkg mirelit levelestesztat kettevagunk, mindket darabot kinyujtjuk ugy, hogy a tepsi oldalara kicsit felhajoljon, mert sutes kozben osszemegy. Ez a tesztamennyiseg a nagy, szogletes gaztepsihez valo. Sutes elott surun szukaljuk meg, mert kulonben felpuposodik. Ha megsultek a lapok, az egyiket hagyjuk a tepsiben, mert arra kerul a krem.

Krem:
1,5 liter tejbol és harom csomag vaniliaspudingbol pudingot fozunk ugy, hogy a pudingporhoz harom tojassargajat, 15 dkg kristalycukrot es ket csomag vaniliascukrot keverunk. Allando keveres kozben besuritjuk, vigyazva, hogy ne legyen csomos. Ha esetleg csomos, azon botturmixxal lehet segietni.:) A harom tojasfeherjet kemeny habba verjuk, majd hozzaadunk ugyancsak 15 dkg cukrot es meg azzal egy-ket percig tovabb verjuk. Azert szukseges a tojas feherjebe is cukrot tenni, mert cukor nelkul a hab csak buborekos lesz, es ezek a buborekok nagyon hamar elpukkannak es a hab osszeesik, de a cukor kemenyen tartja (lehet, hogy nekem is tobb cukrot kene ennem???). Ezt a kemény habot meg a tuzon levo pudinghoz keverjuk a habverovel ovatosan forgatva, hogy a hab nossze ne torjon. Meg melegen a tepsiben levo tesztalapra teritjuk.
Ha kihult, rateritunk hat deci tejszinbol és harom csomag habfixalobol felvert kemeny habot. Ket-harom orara hutobe tesszuk.
Kozben egy pupos evokanal cukrot megpiritunk, raontunk fel deci vizet, letakarjuk es lassu tuzon/kis langon felolvasztjuk az egetett cukrot. Fontos a kis lang, mert a fel deci viz pillanatok alatt elparologna. Ha kihult a karamell, raontjuk 20 dkg porcukorra es fakanallal csomomentesre keverjuk. A maznak surun csurgo allagunak kell lenni, ezaltal szepen kenheto lesz. Ne legyen folyos! Ez a maz kerul a masik lapra (a simabb oldalra) Ha megszikkadt a maz, hegyes es eles kessel egyenletesen felkockazzuk es egyenkent a tejszin tetejere rakjuk. Azert kell elore felkockazni, mert a kremest csak igy lehet szepen felvagni a tepsiben.

Gabi atkuldte a Francia kremes receptet. Azert nem jott hamarabb, mert nem voltak otthon.

50 dkg mirelit levelestesztat kettevagunk, mindket darabot kinyujtjuk ugy, hogy a tepsi oldalara kicsit felhajoljon, mert sutes kozben osszemegy. Ez a tesztamennyiseg a nagy, szogletes gaztepsihez valo. Sutes elott surun szukaljuk meg, mert kulonben felpuposodik. Ha megsultek a lapok, az egyiket hagyjuk a tepsiben, mert arra kerul a krem.

Krem:
1,5 liter tejbol és harom csomag vaniliaspudingbol pudingot fozunk ugy, hogy a pudingporhoz harom tojassargajat, 15 dkg kristalycukrot es ket csomag vaniliascukrot keverunk. Allando keveres kozben besuritjuk, vigyazva, hogy ne legyen csomos. Ha esetleg csomos, azon botturmixxal lehet segietni.:) A harom tojasfeherjet kemeny habba verjuk, majd hozzaadunk ugyancsak 15 dkg cukrot es meg azzal egy-ket percig tovabb verjuk. Azert szukseges a tojas feherjebe is cukrot tenni, mert cukor nelkul a hab csak buborekos lesz, es ezek a buborekok nagyon hamar elpukkannak es a hab osszeesik, de a cukor kemenyen tartja (lehet, hogy nekem is tobb cukrot kene ennem???). Ezt a kemény habot meg a tuzon levo pudinghoz keverjuk a habverovel ovatosan forgatva, hogy a hab nossze ne torjon. Meg melegen a tepsiben levo tesztalapra teritjuk.
Ha kihult, rateritunk hat deci tejszinbol és harom csomag habfixalobol felvert kemeny habot. Ket-harom orara hutobe tesszuk.
Kozben egy pupos evokanal cukrot megpiritunk, raontunk fel deci vizet, letakarjuk es lassu tuzon/kis langon felolvasztjuk az egetett cukrot. Fontos a kis lang, mert a fel deci viz pillanatok alatt elparologna. Ha kihult a karamell, raontjuk 20 dkg porcukorra es fakanallal csomomentesre keverjuk. A maznak surun csurgo allagunak kell lenni, ezaltal szepen kenheto lesz. Ne legyen folyos! Ez a maz kerul a masik lapra (a simabb oldalra) Ha megszikkadt a maz, hegyes es eles kessel egyenletesen felkockazzuk es egyenkent a tejszin tetejere rakjuk. Azert kell elore felkockazni, mert a kremest csak igy lehet szepen felvagni a tepsiben.

Fontos!
Pontosan hangoljuk ossze a puding besuritesenek es a tojasfeherje felveresenek idejet! A pudingnak forronak kell lennie, a tojasfeherje nem allhat. Ha a puding nem forro, nem fozi meg a tojasfeherjeket es a kesz krem nem tud megszilardulni, hanem szetfolyik. Ha a tojasfeherje sokat all, osszetorik es suru lesz a krem. Ezt az infot a neten talaltam.:)

Ennyi! A cimem tudjatok, varom a sutiket.:) Na jo, csak vicceltem.
A hetvegen (talan) megcsinalom. Van egy holland deli, ahol van Dr. Oetker puding.
A tesztaval sem lesz gond. Csak a sutesi "tudomanyommal" lehet egy kis gebasz, de majd meglatjuk.:)


Ennyi! A cimem tudjatok, varom a sutiket.:) Na jo, csak vicceltem.
A hetvegen (talan) megcsinalom. Van egy holland deli, ahol van Dr. Oetker puding.
A tesztaval sem lesz gond. Csak a sutesi "tudomanyommal" lehet egy kis gebasz, de majd meglatjuk.:)

4 comments:

Gaabee said...

jobban hangzik a krémes sütés közbeni ujjnyalogatás, mint a vezetés közbeni :)

ha megsütötted, kinozz meg egy fotoval :)

separate said...

Nem is hangzik :)

Ági, ha véletlen haza látogatnál, megyünk a Teaházba... Úgy néz ki odaszoktam - isteni a Rákóczitúrós :)

Gaabee said...

milyen teaház??? hol? juuuuj! imádom a Rákóczitúróst!!!

agica said...

Nem eri ilyenekrol beszelni!:)
Barhova elmegyek veled, kiveve 20 km-es gyalogturara.:)

Post a Comment