Monday, December 7, 2009

Tortenesek

Tegnap elmentunk Bendivel a leendo iskolajaba. Ket orat voltunk ott. Korbevezettek minket az iskolaban, megmutattak a mosdokat, tantermeket es a tanitoneninket. Volt egy "ropke" foglalkozas a gyerekeknek a leendo tanitonenijukkel. A mi tanitonenink uj, ez (2009) volt az elso eve a palyan. Van harom gyereke, eddig veluk volt otthon.
Megmutattak, hogy tanulnak a gyerekek irni, olvasni. Volt egy ABC poszter es arrol betuztek. Pl. "szí" for "ket" es "ju" for "ambrela". Hat nem tudom, hogy ez hogy lesz atlathato a gyerekemnek.:)
Valamelyik nap osszezorrentunk Brendaval. Este irt nekem egy levelet, hogy:" Anya, megbochájtasz?" Annyit rohogtem ezen a "ch"-n.:) Ezt angolban sokszor "cs"-nek ejtik. Elhataroztam, hogy naponta 10 percet diktalok nekik. Ha mar egyszer megtanultak az anyanyelvukon irni, olvasni es beszelni, azt ne felejtsek el.
Pont most szamoltam, hogy Bendi par het mulva mar tobb idot elt itt, mint Magyarorszagon.
A vandorcirkusz porondmestere tegnap unnepelte a "tobb ikszedik" szuletesnapjat. A gyulyaspartin mar megettuk a tortat, igy mar csak a fulhuzas jutott neki. A kovetkezo Bendi lesz es utana meg en. De en megint elmaraodk. Majd 2012-ben.:)
Par napja tortent, csak azon melegeben nem irtam meg, mert eleg cifrara sikerult volna.:) Minden csutortokon a gyerekek busszal jarnak a sulibol uszasra. Egy buszjegy 1.30 dollar. Mindig 2.60 dollart adok a ket fiunak, hogy ne kelljen a visszajaroval foglalkozniuk, hiszen uszodaba mennek es talan jobb, ha ertek nelkul mennek. A suli utan mentek a buszhoz, majd amikor az beallt a megalloba, felszalltak. Adam kert ketto jegyet. A sofor adott neki egyet. Adam kerdezte, hogy miert csak egyet kapott. A sofor mondta, hogy felment a jegynek az ara es ez a penz nem eleg a ket jegyre. Egy jegy mostantol 1.80 dollar. A fiuk ott alltak penz nelkul es a sofor nem engedte fel csak az egyik gyereket. A sofor segito szandeka nulla volt. Kioktato es baratsagtalan volt. Persze, Adam mondta, hogy akkor koszonik, egyet sem kernek es leszalltak a buszrol. Egyik 12 eves kisrac, aki ugy erezte, hogy feleloseggel tartozik az embertarsai irant, o adott kolcson nekik egy dollart es igy fel tudtak szallni a buszra. A sofor erre nem volt kepes, hogy egy dollart elnezzen a gyerekeknek egy napig. Latta, hogy egyenruhaban vannak, ami azt jelenti, hogy minden nap itt tanulnak a suliban es masnap beadtak volna a sofornek a szaros egy dollart. Szoval nagy az Isten allatkertje. Inakbb kallodjon a gyerek ki tudja hol es meddig, de buszra nem szallhat fel, mert kevesebb a penze a figyelmetlen szulei miatt. En varhattam volna a fiukra az uszodanal, ok meg a varos masik felen tengodtek volna. Mobiljuk nincs, igy eleg kellemetlen helyzet alakulhatott volna ki. De hala egy 12 eves koloknek, akibol meg lehet normalis ember, ha el nem cseszi a vilag. Amugy termeszetesen a feleloseg rajtunk, marmint szulokon, mert mi voltunk azok, akik nem jartak utana, hogy mikor lesz aremeles, de ugy gondolom, hogy a sofornek nem szabadott volna igy eljarnia. Szaradjon le a @$#@!~$%^ az ilyennek. Az biztos, hogy gazdagabb lett egy "szegenysegi bizonyitvannyal".


2 comments:

Gaabee said...

Ágica, a magyar diktálás terveddel nagyon egyetértek. Mert szuper, hogy az angollal nem lesz gondjuk, de ki tudja, mit hoz az élet. Nem baj, ha a magyar is jól megy :)
A soförhöz azt tenném hozzá, hogy száradjon le neki az, amit irtál :))) Mert lehet, hogy nem néztél utána, hogy mikor van áremelés, s lehet, hogy utánanéztél, de elfelejtetted, az a minösíthetetlen bunkó hagyta volna a gyerekeket az utcán??? (engem kiakasztott ám ez a "sztori")
Mellesleg nem írod, hogy miket fözöl... pedig én mindig azt IS várom :) Jaaaaj, tudom, aki kiváncsi az így meg úgy... de akkor is :)))

agica said...

Szuper, mar nezem is a hetvegi jaratot, amivel at tudunk ugrani ebedre.:))))
Ezt a "csirke csikot" megcsinalom vasarnap.Koszi:))

Post a Comment