Tuesday, June 15, 2010

Higenia

Amig Uj-Zelandon (Auckland, Hamilton) laktam, akkor is napi szinten talakoztam az alpaveto emberi higenia hianyaval (korra, nemre es nepcsoportra valo tekintet nelkul). Ezalatt rohado fogazatot es buzlo testszagot ertek (ez utobbit akar a reggeli vagy delelotti orakban is, azaz nem az egesznapos melo az oka). A ketto nem mindig parosul, de kulon kulon is boven eleg. Voltam egyszer egy interjun, ahol egy maori no volt az intezmeny vezetoje (manager). A ruhazataval es testszagaval nem volt semmi problemam, az alkalomhoz illo volt. Amikor a kezfogasnal elmosolyogta magat, szornyen megdobbentem. Minden egyes foganak a szele fekete volt. Egy intezmeny vezetojerol beszelek, aki emberekkel dolgozik, napi szinten kapcsolatban van veluk es arra nem kepes, hogy a szajat higenikusan tartsa. Ez a rohado fogazat nem egyik honaprol a masikra alakul ki. Ennek evek kellenek. Rengeteg ilyen ember ul a bevasarlokozpontok penztarjaban is. Miert van az, hogy sok ember egyszeruen nem megy el eves szinten a fogorvoshoz ellenorzesre? Van munkaja, dolgozik es a kontroll vizsgalat nem kerul tobb szaz dollarba. A szuvasodast ha az elejen eszreveszik, azonnal ki tudjak tisztitani es be tudjak tomni a fogat. Az mar tobbe kerul, de az elejen meg kevesebb a munka vele, de konyorgom, nem hiszem, hogy nem lehet osszesporolni a penzt egy fogtomesre. Ha meg az illeto segelyen el, akkor szocialis alapon biztos jar neki valami segitseg.
Ahogy en latom es tapasztalom ez itt Brisbane-ben sincs maskepp (jo) par ausztral reszerol (azok alapjan, ahol eddig jartunk). Itt nagyobb aranyban vannak azok, akik ugy neznek ki, mint akik tulvannak egy elvonon es sikerult megkapaszkodniuk (es akikre raillenek a Lombroso-fele stigmak is) . Rengeteg embernek van apolatlan es hianyos fogazata es masszivan budos testszaga. A mult heten pl. az IKEA penztarosa mosolygott rank egy nagyot es a ket szemfogan kivul semmi sem volt a szajaban (es o csak egy, a sok kozul). Van munkaja, amiert fizetest kap es ugye mindenhol azt halljuk, hogy itt Ausztraliaban ha dolgozik az ember, akkor kenyelmesen megel. Miert nincs alapveto emberi igenye arra, hogy a szajat apolja? Amikor "gyurmazni" megy, kitorli a feneket, mert ugye kellemetlen, ha ott marad a cucc (betyarkorte?). Viszket, budos, nem komfortos (gondolom en).:) A szankra ez nem vonatkozik? Kaja utan fogmosas, ha van ra mod, vagy reggel es este, de legalabb az esti ne maradjon el. Egy szuvas fogsor iszonyu budos es esetenkent fajdalmas lehet. Az alapveto igenyesseg nem penzkerdes es nem ott kezdodik, hogy 18 eves, 180 cm magas, 55 kg es 150 -es mellboseg, meno cuccok. Az ember lehet apolt es tiszta akkor is, ha egy tiszta cicagatyaban es egy strandpapucsban megy setalni. Az apoltsagoz eleg a viz, sampon, szappan, fogkrem (es nemi mosopor).
Gabi, mond, hogy Ausztriaban nem igy van (bar olvastam nalad, hogy a vezetoovono sem szeret hajatmosni.:)

Komolyan, neha nem hiszek a szememnek. Ezek (is) kimaradtak a falinaptarakbol es az utikonyvekbol.:)


4 comments:

Zafi said...

Hát ülj fel egy budapesti villamosra, vagy metróra, bár néha ott is elég ha beállsz a tesco pénztárba. A szitu ugyanaz.
Sőt ha bárki vidékkel pedálozna, ki kell ábránditsam, mert ott se jobb a helyzet. Ez mindenhol igy van. Világ szintü lett az igénytelenség, és az igényesség nem jár együtt a vagyoni szint milyenségével sehol sem. Ez ragyogón látszik hogy mig jó pár éve a repülés ünnepi, "kiválstágos" dolog volt, az emberek megadták a módját stb. Mostanra szinte bárki számára elérhető és ez látszik is a szinvonalon. Tehetősebb lennék be se ülnék a "póórnép" közé, az igényesség hiánya miatt. A dutyfree-ben egy liter parfümöt magamra öntök fürdés után hogy véletlenül se érezzem senki (már a felszálláskori) büdös szagát a repülőn.
Itt azt kéne az emberekkel tudatni hogy kéne mondjuk fogatmosni.....
Ha erre sajnálja az időt és a lóvét, akkor a későbbi fogászati kezelésekre pláne fogja, mert kurva drága! Ezt meg is tudom érteni és egy alig minimálbéres pénztári fizuból örül ha megél havonta. A nagy szó itt azon van Ausztráliában hogy egy fizuból egy ember is eltudja magát tartani ha kell. Megéldegél.Mig otthon ez nem lenne megvalósitható sosem, még egy átlagos fizetésből sem, nem hogy a minimálbérből sajnos. Ez nem mentesit senkit az alapvető ápoltság alól és az alól hogy inkább fogpasztát kéne venni az alkohol helyett. Sokszor lehet nem is azért rohad a foga mert nem mossa, hanem annyit iszik hogy nincs semmi vitamin a szervezetébe. Az alkoholizmus meg megint csak világszintü probléma már. Itt még istenesnek látom. Új-Zélandon és Magyarországon iszonyat mi van.

agica said...

Pontosan, ez mindenhol igy van. Ausztraliaban sem kulonb. Csak sokan azt hiszik. Bar otthon meg nem lattam fogatlan penztarost multi cegnel es rohadt fogu ugyvezetot sem.:)
Sokan azt hisszuk, ha itt felszallunk a vonatra/buszra, mas arcokat latunk majd. Az apoltsag szerintem nem penz kerdese. Inkabb a hozzaallase. A minimalberes el tud menni otthon "SZTK" fogaszatra, vagy igenyel szocialis segelyt vagy udulesi csekket vagy amit akar es felhasznalja fogaszati kezelesre.
Aki meg itt el AU-ban es dolgozik, ki tud fizetni egy fogtomest. Nem kell megvarni, meg szetrohad az egesz fogsora, mert az sokkal dragabb moka lesz. Akiket en latok itt, azok nem alkoholistak, hanem dolgozo emberek.

Jakab Timi said...

Mivel frissen tájékozott vagyok fogászat terén így hozzá szolnék a dolgokhoz! Teljesen egyet értek Ágival, sajnos a mi tapasztalataink is ugyan ezek. Az ingyenes sürgősségi ellátás csak állampolgároknak jár, és csak a sürgős részét látják el a kórházban. Ha azt mondod, hogy tömésre van szükséged, csak sürgős esetben látnak el.Itt a fogászat nagyon drága egy fogkőleszedés $ 100-200, fogtömés $ 150-300, egy vízit $75, röntgen foganként $50-100. Még ajánlatot is kaptam, ha leszeretném cserélni a koronámat $ 6000/fog (porcelán korona beültetett implantátummal). Azaz egy négyes porcelán korona, két beültetett implantátummal $ 12.000. Ez rengeteg pénz és erre szükségem lenne. De kifizetni még ha mind a ketten dolgoznánk is, igen nehezen menne. Vagyis kellene rá idő bőven.:-(

agica said...

Ha meg az allampolgar kap(hat) ingyenes ellatast,akkor vegkepp nem ertem, miert nem hasznalajk ki sokan.
Ha nem jar neki ingyenes surgossegi, akkor a pici szuvasodasnal a 100-300 dollaros kezelest ki tudna fizetni a hitelkartyaval es majd aprnakent visszafizeti. De ha ezt nem teszi meg, akkor kesobb a nagyobb bajt mar nem tudja kifizetni az atlagember, Ausztralia ide vagy oda. Mas valasztasa nem marad, csak a hianyos, budos, apolatlan fogazat.
A masik, ami szornyu, hogy a fogszabalyozas (is) iszonyatos penz. A szulonek nincs erre folos penze, igy a gyerek fogsora marad olyan, amilyen. Erre a "kis idore" ugyis mindegy,hogy hogyan allnak, mert 40 eves korara ugyis mind kirohad.

Post a Comment