Friday, March 5, 2010

Kalkula

Ez egy "kepzelt"osszefoglalo az atlagfizetesbol elo nagycsaladosok jovedelmerol, ahol csak egy szulo dolgozik. A tablazatban Uj-Zeland es Ausztralia lathato termeszetesen a sajat penznemeben. Hangsulyozom, hogy ez csak nagycsaldosokra vonatkozik, ami harom vagy tobb gyereket jelent. A tablazatban lathato a csaladi tamogatas-os verzio is negy gyerekre, amit CSAK az allando lakosu vizummal rendelkezok kapnak mind a ket orszagban.
Eloszor vegyuk azt, hogy az en ferjem munkavallalasi engedellyel dolgozik es evente 55.000 dollart keres Uj-Zelandon illetve Ausztralaiban es en nem dolgozok, mert mondjuk otthon vagyok a gyerekekkel, vagy nem tudok angolul, vagy nincs munka vagy akarmi.
Ez esetben az egy napra juto penz, amibol gazdalkodunk a rezsi es lakber kivetelevel minden egyebre, az kb. 48 NZD vagy 54 AUD. Azaz ebbol az osszegbol kell autot fenttartani, etetni, ruhaztatni, iskolaztatni, stb. ot vagy hat embert, ami a mi esetunkben fejenkent 8 NZD illetve 9 AUD lenne egy nap!
Fennyel taplalkozok elonyben.:)
Lassuk ugyanezt a felallast tamogatassal szinten ugye negy gyerekre. Ez esetben 87 NZD vagy 115 AUD jut egy napra ot vagy hat emberre. A mi esetunkben ez 14,50 NZD illetve 19,10 AUD lenne szemelyenkent egy napra. Ez egy kicsit jobban hangzik, bar eleg ijeszto, hiszen ebbol kell fedezni mindent a rezsin es a lakberen kivul.
Az utazasrol, a mozijegyrol, a fagyirol, etteremrol, muzeumbelepokrol es egyeb szorakozasrol, mint pl. cigi, kave, sor mar nem is beszelek.
Ez ugye 55.000 dollar, amit - itt Uj Zelandon - sokan meg sem kapnak es csak egy alom marad, atlagfizetes ide vagy oda. Ilyenkor sok esetben felelik az eladott lakasuk arat, ha egyaltalan a kezdeti beruhazasuk utan maradt belole valami.

Meg annyit hozzafuznek, hogy a gyerekek utan jaro kedvezmeny korosztalyonkent valtozo lehet.
Ebben a tablazatban ket 12 even aluli es ket 12 even feluli gyerekre kalkulaltunk.

3 comments:

Anonymous said...

Szia Ágica,
Hasznos, okos táblázatod van!!
Az adókedvezmény a gyerekek miatt van?
A családi pótlékot is ugyanabba a sorba tetted? Mennyi az adókedvezmény ha különvesszük a kettőt (százalékban vagy fix összegben van meghatározva?)
Ja, Au-ra értve mindezeket
köszi előre is!
Yvette

agica said...

Hello Yvette,
Igen, ez a gyerekek utan jar es korosztalyonkent valtozik. Uj-Zelandon ez adokedvezmeny, AU-ban alanyi jogon jar es Family Assistance.
Ez a Family Assistance tobb reszbol all. Pl. magaban foglalja a lakber hozzajarulast, ha berelt lakasban laksz. Nem szedtem szet, hogy melyik mennyi. Szoval ebbol a lakbertamogatas 128 AUD ebben az esetben.
Itt tudsz regisztralni es utana elore kalkulalni.
www.centerlink.gov.au

Udv

Agi

agica said...

Bocsi Yvette, ket hetre 128 AUD.

Post a Comment